Liberté, égalité, fraternité. 

La Grave La Meige - et navn der får de mest hardcore extrem skiløbere til at drømme om frihed, bundløs pudder og rå natur. Det er som om det franske motto frihed, lighed og broderskab hersker som eneste "regel" i dette sagnomspundne skiområde. I det historiske og legendariske skiområde er der nærmest kun en lift. Den bringer dig på toppen hvor der er trukket en spor ned til en hyggelig lille mini restaurant med træterrasse med udsigt over en kæmpe gletsjer. Her står du så i 3550 højdemeter og det mest fantastiske for eventyreren er at der ikke er en eneste piste hele vejen ned. Det er frihed. Ruten vælger man helt selv. Der er ingen regler og pistepæle, der er ingen anvisninger om hvor farligt det hele er, og der er ikke noget pistekort. Der er ikke nogen sprængninger om morgenen, der er ikke nogen lukninger når lavinen faren er på 5 og det sorte flag står og vejrer. Her skal du selv have taget stilling til ruten, du skal have vurderet hvor sikkert snedækket er og du skal selv have fundet ud af hvilken udrustning der er passende. 

For eventyreren, ekstremskiløberen eller den vovede freerider er denne cocktail som en kold gin og tonic inden du hopper på en overfyldt ryanair flyver. 

Linket fra/til Les 2 Alpes. Les 2 Alpes, betongiganten med masser af km pister ligger lige på den anden side af La Grave, på pistekortet ville den halvskarpe pistekort ekspert straks kunne lure at man kan tage den øverste t lift i 2alpes og smutte til La Grave og køre på en lækker pudder dag. De andre dage kunne så bruges på de mange fine pister i Les 2 Alpes. Problemet er dog at lige at vi skal huske hvor vi er her: Det er La France. Landet der opfandt arrogancen! Historisk set har der overdrevet været 2 dage med pudder i La Grave og et åbent link mellem Les 2 Alpes og pudderparadiset.. Frannerne lukker simpelthen linket så snart muligheden for at køre det lækre powder er der. Turister eller ej. Dette bjerg er de lokales, og der er ikke planer om at ændre noget som helst. Ergo vil du køre pudder i La Grave må du bo i La Grave. (og køre meter høje pukler gennem skoven på de dage hvor alt er opkørt) Bonus info: Du kan gå hen og blive ret dygtig til at fræse opkørt sne og dygtig til at finde ny sne umulige steder i skoven... 

Andre områder i nærheden: Hvis du vil køre lidt efter det er der rigtig mange muligheder for at se nye steder. Den super hyggelige og ægte by Serre Chevalier ligger kun 40 min fra La Grave. Her tager man over hvis alt er hvidt og man intet kan se. De nordvendte skove i monetier er geniale i dårligt vejr. De er kæmpe store og her har du en chance for at slå svenskerne i flest højdemeter i uberørt pudder. Skovene er vildt store og linierne er mange. Vil du slutte dagen af findes der er utal er fine og hyggelige restauranter.

Er du fest og farver er der en halv times kørsel til Les2Alpes men hvis du er det var du nok ikke endt i La Grave under alle omstændigheder.. 

En anden mulighed er også at køre 45 min og ende i Alpe d´Huez. Her hersker solvendte sider og hyggelige bjerg restauranter konkurrerer om hvem der kan lave den mest autentiske tartiflette eller raclette.. 

Er du til touring og gåture i rå natur ligger passet Col de Lauteret lige mellem La Grave og Serre Chevalier. Her er et utal af pas at gå op i og man kan spotte mange spændende linier fra vejen. Det er national park her og mulighed for at se en bjergged med store horn er absolut til stede. Tag en tur op i Col Lauteret og gå en dag hvor solen skinner og det meste pudder er kørt. Her har du chancen for store åbne sider uden nogen spor! Earn your turns.. 

Selve La Grave byen har aner tilbage til 1300 tallet og er en flot lille bondeby med en lokal slagter og et par små men utrolig hyggelige og meget franske restauranter. Der er ikke noget byliv og dagene sluttes som regel af med en kaffe eller et par glas vin ved pejsen. Du vil gerne være udhvilet til dagen efter.. Man når som regel 2-3 ture på en hel dag på de 2100 højdemeter en tur fra top til bund giver. Med de store pukler gennem skoven tilsidst kan disse ture godt påregnes at være hårdere for dig end forventet.. 

Derby de la Meige er et 25 år gammelt løb hvor over 1500 deltagere kaster sig ud i en konkurrence hvor det gælder om at komme hurtigst ned. Så simpelt er det. Man starter på toppen af gletsjeren og kører ned mod byen til snelinien stopper. Dvs der kan potentielt være 2100 højdemeter. Rekorden er på 3-5 minutter afhængig af hvor langt løbet har været de forskellige år. Alle kan være med men hvis du forventer en god placering skal du kende vejen ned og du skal køre rø... ud af bukserne. Gerne med et par storslalom ski fordi de er hurtigere ned over gletsjeren! Det er ikke mange sving top ti tager og de fleste er gamle racere. Det er her den gamle racer og freerider Lasse Surland engang overraskede hele den franske nation ved at køre i top ti. Den havde franskmændende ikke lige regnet med. Det skal også siges at Lasse måske er den dansker man måske har set i højest fart i opkørt sne!

Besøg La Grave, om ikke andet bare for en dag så du når at opleve denne perle inden nogen laver noget om (hvis det nogensinde sker) og husk at tage ud på en af de små hyggelige restauranter om aftenen og drik noget fransk vin til.

Vi giver stedet 6 af 6 stjerner, om ikke andet for at have så meget sjæl som det har. 

Husk nødvendigt sikkerhedsudstyr og husk at tage en bjergguide med!