Den Danske Skiskole oplever lige nu et decideret styrtløb blandt danske skiløbere for at komme med på organisationens teknikkurser. Og kunne du tænke dig at finpudse din tekniske kunnen i sneen, så er de lige noget for dig.

Af Jeppe Hansen

Danske skiløbere vil være bedre på brædderne. Så kort og kontant er udmeldingen fra Den Danske Skiskole, der hvert år sender masser af danske skifreaks på ugekurser i snekrystallerne:

"På bare fire år er antallet af kursister på vores teknikkurser fordoblet. Vi har endda folk på ventelister og overvejer nu, om vi i fremtiden skal oprette endnu flere hold, så vi kan få plads til alle", forklarer Anders Olesen, sekretariatschef i Den Danske Skiskole.

Han fortæller ivrigt om Den Danske Skiskoles store succes med kurser for den erfarne ski-maestro. Det er tydeligt, at den økonomiske krise ikke ligefrem har sat sine tunge spor i sneen hos skiskolen - i hvert fald ikke hvis man kigger på det stigende tal af glade danske kursister, der tager med for at blive hajer på ski.

 

Kreativ kursusform

Og så tænker du sikkert: teknik og kursus, oh my god! Men frygt ikke. For hos Den Danske Skiskole er man nemlig godt klar over, at leg er den bedste måde at lære på. Derfor skal ordet "kursus" ikke forstås i dets kedelige forstand, forsikrer Anders Olesen med et smil:

"Vi kører ikke den klassiske skiskoleslange eller giver kontant kritik hele dagen lang, så der er masser af tid til at lege. Samtidig beviser after ski'en og festerne på hotellet i ugens løb, at folk ikke kun er med for at terpe skiløb...".

Den Danske Skiskole arrangerer teknikkurser hele året rundt. Om vinteren gælder det Tour de France klassikeren Alpe d'Huez, mens man i sommer- og efterårsferien indstiller bussens GPS på Zillertal-gletsjeren i Hintertux i de østrigske alper. Med andre ord - du kan blive bedre på ski hele året rundt, og det behøver ikke koste dig vinterens skiferie med familien.

Nu sidder du sikkert og er klar til at trykke bestilwww.dendanskeskiskole.dk. Men før du gør det, skal du lige være klar over, at der er et par adgangskrav til kurserne. De er listet på hjemmesiden og kan sikkert skræmme de fleste. For eksempel skal du "...være en meget erfaren skiløber..." og "...have modtaget undervisning og løbet adskillige uger på ski.". Og Anders Olesen er ikke bange for at melde ud, at teknikkurserne ikke er for nybegynderen:

"Vi fortæller folk, at de skal kunne køre med parallelle ski på en sort piste for at kunne deltage. Når det så er sagt, handler det lige så meget om at være i god form. For er man det, så kan man som regel sagtens følge med sit hold".

Trods fy-ord som "sort piste" kan de fleste erfarne skiløbere med garanti være med på teknikkurserne.

Stor spredning i feltet

I efterårsferien deltog 100 skinørder fordelt på 11 forskellige teknikhold. Deltagerne blev opdelt i grupper efter niveau. Og sådan vil det også være i fremtiden. Derfor behøver du ikke være bange for at komme på et hold fyldt med tidligere danske OL-deltagere, når du hopper med på næste kursus.

"Vi oplever tit, at kursisterne på forhånd er usikre på, om de er dygtige nok til vores teknikkurser. Derfor opfordrer vi folk til at tjekke vores hjemmeside og ellers bare ringe til sekretariatet for at få flere informationer om niveauet", fortsætter Anders Olesen.

Trods den ulmende usikkerhed blandt tøvende kursister, handler det om at være tidligt ude. For danskerne er som sagt vilde med at finjustere teknikken, når det gælder skiløb. Næste teknikkursus afholdes først i sidste uge i april, og lige nu er der masser af plads på kurset. Men holder tendensen kan Den Danske Skiskole inden alt for længe tænde de røde lamper og melde alt udsolgt til den tur. Synes du, der er for lang tid til april, skal du følge med på skiskolens hjemmeside. For lige nu arbejdes der på at lave en 3-dages tur i februar for teknikkursister. Mere info om den tur ligger inden vinterens første danske snefnug på skiskolens hjemmeside, lover Anders Olesen.

 

Se også artiklen Lær at stå på ski uden skader

-----------------

Fakta

  • Den Danske Skiskole (DDS) er sammenslutningen af alle danske skinstruktører
  • DDS afholder årligt flere forskellige teknikkurser - find dem i kalenderen på www.dendanskeskiskole.dk
  • Kurset byder på undervisning på bjerget, frivillig teoriundervisning om aftenen, afterski-fester, sikkerheds-, udstyrs og lavineforedrag
  • Danmarks bedste skinstruktører står for undervisningen. Du kommer altså ikke til at blive undervist af en sur fransk Jean Pierre-Baguette
  • Gennemsnitsalderen var i efterårsferien på omkring de 35 vintre. Yngste deltager var 15, mens alderspræsidenten var 65
  • Der er undervisning 5-6 timer hver dag - altså et super intensivt kursus
  • Prisen for en uge er kr. 8250.- inkl. alt (undervisning, bustur, liftkort, helpension, ophold på 4-stjernet hotel, teori, foredrag, videofejlretning)

-----------------

 

En teknisk cocktail

Et bedre netværk og skiløb på the next level er to af ingredienserne i Den Danske Skiskoles vanedannende teknikcocktail, lyder det fra en af efterårsferiens kursister.

"Jamen, det er bare sådan lidt det hele", udbryder Regine Kimmer Jørgensen, da hun bliver spurgt om, hvad hun synes var sjovest på teknikkurset i Østrig i efterårsferien.

Regine, der til daglig er logistikchef, elsker skiløbet i så høj grad, at hun har fræset pisterne tynde lige siden, hun var lille. Hun bruger ord som motiverende, socialt udviklende og interessant networking, mens hun snakker om kurset for en lille måned siden. Efterårets teknikkursus var hendes fjerde af slagsen, og hun er slet ikke færdig med at finpudse teknikken.

"Skilærerne piller ens skiløb fuldstændig fra hinanden og bygger det så op fra bunden igen. Når du for eksempel bliver filmet og derefter evalueret på storskærm kan du jo sagtens se, at dit skiløb måske ikke er helt så perfekt, som du ellers gik og troede. Og så forbedrer du lige pludselige dit skiløb", fortæller Regine.

Hun understreger, at skilærerne er ekstremt professionelle og formår at være søde og rare på alpetoppen:

"Det er jo ikke sådan, at du bliver slået over fingrene og smidt af holdet, hvis du laver fejl. I stedet motiverer de dig og fortæller for eksempel, hvorfor det er smart at bevæge sig op og ned i knæ og hofte, når man kører på ski".

The next level

For Regine Kimmer Jørgensen betyder teknikkurserne, at hun fortsat udvikler sit skiløb i en alder af lige omkring de 40. På sine mange skiferier har hun altid haft undervisning, men følte efterhånden at hun ikke rigtigt kom videre. Og videre ville hun:

"Det handler jo om tage det til the next level, ikk? Og det følte jeg ikke, at to timers skiundervisning om dagen kunne hjælpe mig til. Derimod rykker det virkelig, når man dagligt er på bjerget med en skilærer 5-6 intensive timer i træk", forklarer den hærdede kursist.

Regine har altid haft sin søster med i kufferten på Den Danske Skiskoles teknikkurser. Der er dog mange af de øvrige skinørder, der rejser alene af sted. Og det forstår Regine udemærket. For ifølge hende opleves tiden i sneen, på hotellet, i restauranten og i baren som én stor simrende gryde af socialt fællesskab med ligesindede skiløbere.
"Vi elsker jo alle at stå på ski, så det er super let at komme i snak med folk. Mit netværk er i den grad blevet udvidet på de her ture, og så er det jo bare fedt at komme tilbage og møde de her fantastiske mennesker igen og igen", slutter hun.