Røldal er en ufattelig lille by i Norge, midt i absolut ingenting! For skiløberen er Røldal et mekka og det er ikke for sjov verdenseliten hvert år mødes til Røldal Freeride konkurrencen.

Røldal Skisenter.

Det er lige før himmelbjerget ved Silkeborg kan klare samme antal km pister som Røldal - hele 13 km piste kan det blive til i det Norske skiområde. Sammenlignet med fx 220 km pister i franske Alpe d´Huez er det ikke meget. Men det er ikke det som tæller for de mange skiløbere der hvert år besøger Røldal Skicenter i Norge. Røldal er for freerideren som New York for en ung designstuderende. Et mekka. Røldal er endda så godt at den mægtige Freeride World lagde et stop i området i 2012. 

Lifterne bringer dig op i 1280 meter over havets overflade men festen behøver ikke stoppe her. Tager du skind under fødderne er der nemlig genialt meget terræn som kan nåes fra hovedliften. Med kun en halv times hike med skind kan du nå mange af de fede ture der findes i området. Selv finale facet fra den legendariske Røldal Freeride Challenge kan du gå op til uden at du er smadret resten af dagen pga for lang gåtur..
I 2009 blev Røldal kåret til Norges bedste skisted for freeride. En dal med så stort et potentiale tilsat kæmpe årlige mængder af pudder burde næsten få den pris hvert år..  

Røldal Freeride Challenge

I 2001 startede Pelle Gangeskar og Bettina Hansen en freeride konkurrence i Røldals stejle off piste terræn. Dengang anede de ikke at dette var starten på et freeride konkurrence eventyr uden lige. Konkurrencen hedder Røldal Freeride Challenge og foregår som regel sidst i april når forårssneen varmer facet op og laver landingerne under de store klipper der hoppes blødere. Nogen af de bedste konkurrence løbere i verden dyster her om hvem der kan køre den fedeste, hårdeste, stejleste og mest stilrige linie på et udvalgt bjerg. Alt imens 1500 tilskuere kigger på og helikopteren snurrer over hovedet på de frygløse deltagere. Nivauet er højt og nordmændene og svenskerne hopper store klipper selv i dårlig føre. Har du som dansk freerider tanker om at deltage så sørg for at få trænet nogle hårde landinger og noget hurtig skiløb i dårlig sne. Konkurrencen er ikke for tøsedrenge der kun kan hoppe klipper i pudder og kun giver gas når vinden ikke har haft fat i sneen.. Til finalen er der steder på facet som er op imod 55 grader! Det er stejlere end du tror! 

Du kan læse mere om Røldal Freeride Challenge lige her

Udstyr. 

Hvis du vælger at ligge et vinter besøg ind i det norske La Grave så er det nok for at køre offpiste. Derfor har du selvfølgelig styr på lavine udstyr, abs/snowpulse rygsæk, brede ski med randonne bindinger og skind. Hvis du ikke gider gå skal du holde dig fra Røldal. Her går man med skind /skiene på ryggen og man hygger sig med det.. Husk termokanden og madpakken.  

Turen dertil.

Der går færge fra Frederikshavn - Oslo eller Hirtshals - Kristianssand som er relativt hurtige. Kristiansand er at anbefale, færgen giver lidt mere gas og tilbagelægger overfarten på 3 timer og 15 minutter. Når du ankommer er der ca 4,5 time i bil til Røldal. Altså en hyggetur i forhold til en biltur til alperne. Det findes også en bus der går til Røldal men bil må kraftigt anbefales. 

Tips

Kasper Mønsted, skiinfos trofaste udsendte erfarer at man med fordel kan fylde bilen lidt op med mad hjemmefra. En agurk til 28 kroner er lige på vippen for de fleste danske freeridere.. Du kan med fordel bo på Røldal HytteGrend, her koster hytter ikke meget og kvaliteten er fin. Du skal huske snekæder til turen. Der er som regel masser af sne på vejen op til skisenteret. 
Et andet godt tip man skal huske på inden man besøger Røldal er at tjekke webcams og vejrudsigter. Her ændre forholdene sig lyn hurtigt og sne slår hurtigt over i regn. Store mængder nedbøg kommer ind fra vestlandet, og er der ikke varmt nok falder det som regn. Regn er vi ikke vilde med her på skiinfo.dk

Konklusion

Hvis man gerne vil prøve kræfter med randonne og møde masser af dygtige erfarne skiløbere med samme hobby er Røldal et genialt sted. Som med alle andre resorts i verden er det for skieren selvfølgelig vigtig at der ligger sne og nok af det. Tag aldrig til Røldal uden at tjekke forholdene inden. 
Hvis du som opvarming til fx Helly Hansen Freeride DM drømmer om lidt træning er Røldal også smart. Her får du udover tæv masser af inputs fra dygtige konkurrence løbere der virkelig kan give den gas. 

Vi på skiinfo vil gerne give de varmeste anbefalinger til det Røldal, det er bare om at få skruet nogle rando bindinger på dine ski og komme afsted.

Tak til Kasper Mønsted, Steffen Rasmussen, Karsten Klausen og fætteren for billeder.