Af Tobias Hansen

Pejsens knitrende flammer formår på sin velkendte måde at få pulsen og adrenalinen tilbage til normalen. Derimod klarer de spruttende brændestykker ikke at ligge en dæmper på de obligatoriske fortællinger om dagens alsidige skieventyr.

Og der er masser at tage hul på for den ivrige historiefortæller. Udfordringen går i højere grad ud på at kunne sortere, så pejsen ikke når at spinne godnat, inden du er færdig med din lavine af dagens skianekdoter fra Tignes.

 

Bond, gletsjer og tartiflette

Et godt sted at starte kunne passende være i James Bonds fodspor. For selvom de fleste har set filmen "A View to Kill" (1985), hvor Roger Moore i hæsblæsende fart hamrer gennem det berømte nåleøje, så er det vel nok de færreste danske skiløbere, der selv har prøvet kræfter med Tignes' Eye of the Needle. At det så er en total umulighed at efterligne den gode Bonds stunt fra filmen, bør vel ikke overraske en ægte Bond-fan...

Historiens drama kunne også have taget sin begyndelse på Europas tag. I Tignes hedder det Grande Motte og byder på det mest eventyrlige gletsjerskiløb langt over trægrænsen i 3400 meters tynd højde. Det er skiløb for stor og lille bygget på et effektivt liftsystem med det underjordiske monstertog som storpralende anfører.

Eller måske skulle den egentlig være startet helt nede i den anden ende af det enorme skiområde. 1930 højdemeter og mange pistekilometer fra Tignes' top ligger den lille autentiske perle Les Brevieres. En alpeidyl af de helt romantiske bortgemt fra masseturismens (læs; stive, råbende englændere) ødelæggende hysteri. Her får du den velsmagende bonderet Tartiflette serveret med ære tilsat en god portion charmerende fransk arrogance. Og i og med turisterne ikke kommer her helt så tit som længere oppe i området, er priserne også til at have med at gøre.

Anekdoterne burde også indeholde højrøstede beretninger om dagens mange styrt i den indbydende og lettilgængelige offpiste. For Tignes er en af verdens bedste destinationer, når det gælder skiløb udenfor pisterne. Faktisk mødes flere hundrede danskere i påsken til danmarksmesterskabet i freeride (offpiste) i Tignes, mens VM i samme disciplin også har foregået her.

 

Espace Killy

Den samlede fortælling kunne sagtens få overskriften L'Espace Killy. For sammen med den velkendte nabo, Val d'Isère, skaber Tignes fælles muligheder i det enorme skiområde opkaldt efter en legendarisk fransk skiløber Jean-Claude Killy.

Og netop de mange muligheder er Tignes' helt store force. Børnefamilien vil på Danskis hotel Le Pramecou opleve ski-in/ski-out konceptet, man ellers mest kender fra Norge og Sveriges hytte-i-bakken-scenario.

Teenage-familien vil kunne slippe de mest frygtløse skiløbere løs i en af Espace Killys to snowparks. Her findes der hop i alle afskygninger - ja faktisk næsten så store at selv James Bond ville have sagt: "Thanks, but no thanks".

Og mens teenagerne kæmper med de mange udfordringer på pisterne, så kan mor og far jo passende snuppe en tur rundt i det snesikre skiområde. For selvom solen ofte skinner fra en turkis himmel, så kæmper den en ulige kamp imod de 848 snekanoner, der i den grad arbejder for gøre ferien til en hvid fornøjelse. 

 

En satellitby under forandring

De flammende brændestykker er efterhånden blevet til ulmende gløder i pejsen. Men det er ulmende gløder, der viser endnu et stykke af et alsidigt skiområde med hang til det hele.

De lokale i Tignes er nemlig gået i i gang med et stort anlagt forklædningsarbejde. Et job, hvor franske tømrere arbejder på at forvandle de firkantede boligmassiver i beton til skandinaviske træhytter ved at klaske træ på de grå betonfacader. For selvom franskmænd er kendt for at have ekstremt høje tanker om sig selv, så har de langt om længe erfaret at verdens bedste skiløb ikke længere er nok. Folk vil have hygge, større lejligheder og imødekommenhed.

Men indtil franskmændene selv får alpeidyllen under kontrol, så er rådet herfra at booke sig ind på Danskis Le Pramecou, hvor pejsen altså er klar til at tage imod børn, unge, voksne og ældre på alle niveauer.

_________________________________________________________________________________

Tignes i tal:

2 gletsjere

300 km pister

1.930 højdemeter fra 1.550-3.456 meters højde

88 skilifter

158 pister

848 snekanoner

1.599 km fra København/1.612 km fra Århus

3 1/2 time fra lufthavnen i Geneve

Kl. 8:45 åbner den første lift

Kl. 17:00 lukker den sidste lift

_________________________________________________________________________________

Værd at vide:

Danski, Nortlander, Langley Travel, Slopetrotter Skitours, Thinggaard og Trier Skirejser sælger pakkerejser til Tignes.

Couloir er en dansk ejet restaurant/bar i Tignes Le Lac.

Der går busser fra Tignes til Val d'Isère og retur - også om aftenen. Og et besøg hos den fashionable nabo er det hele værd.

Er du til gourmet-mad i Michelin-klassen, så tag gratis-bussen fra Tignes til l'Atelier d'Edmond i Le Fornet. En lille hyggelig restaurant væk fra al turisme kun 15 km fra Tignes.

Der afholdes hvert år DM i offpiste  i påsken i Tignes. Danski er eksperter i Tignes hotellet, hyggen og især maden på Danskis eget hotel i Tignes er virkelig et besøg værd. 

_________________________________________________________________________________