Vi har længe vidst, at danske skientusiaster altid har elsket østrigske St. Anton. Men nu dokumenterer nye tal, at vi rent faktisk er det femte største folkefærd i alpebyen. Det betyder, at en stor del af de lokale er danskere - Skiinfo.dk fik tre af dem til at dele ud af deres St. Anton-hemmeligheder.

Svenskerne har aldrig rigtigt kunne klare sig, når de var oppe mod den rød-hvide overmagt. Vi så det senest til håndbold-EM, hvor de jo som bekendt blev blæst baglæns ud af Serbiens bonede gulve af Mikkel Hansen og Co.

Og nu kan det være, vore naboer igen lider lidt af den samme taberfølelse. For selvom de er flere end os og samtidig - i hvert fald i følge dem selv - har et bedre ry på ski, så har vi danskere overhalet svenskerne i St. Anton am Arlberg.

På listen med de seneste tal over overnattende gæster i St. Anton ligger vi på 5. pladsen med 52.883. Tallene fra vintersæsonen 2010/11 viser også, at vi er det største skandinaviske folkefærd på destinationen. Svenskerne bider os godt nok i halen på 6. pladsen, men nordmændene er helt væk og er kun lige med i top 10.

Danske dynamit-råd

"Og hvad så? Kan det blive mere ligegyldigt?", sidder du sikkert og tænker lige nu. Og vi kunne sagtens have givet dig ret. For tal har bare aldrig været særligt sjove, når det handler om ferie, drømme, ski, sne og afterski.

Men nu forholder det sig sådan, at den danske erobring af St. Anton har medført, at der findes masser af lokale danskere med et hav af gode råd til at få det bedste ud af deres hjemby. Og Peter, Torben og Louise, som Skiinfo.dk mødte i St. Anton i starten af januar måned, var ikke blege for at dele ud af deres viden om skiløbet, nattelivet og udstyrsmulighederne. Få deres tips til St. Anton lige her.

Bartenderen

Louise Bundgaard er 25 år og fra Århus. Bartender på Kandahar og har sin første vinter i St. Anton..

Vi har hørt rygter om, at St. Anton leverer varen, når det gælder afterski. Hvad er dit foretrukne sted, når der skal fortælles røvere efter skidagen?

Hvis man befinder sig på bjerget er MooserWirt og Krazy Kanguru jo to klassikere. Er man derimod nede i byen, syntes jeg bestemt, Kandahar kalder på en god fest.

Hvorfor?

Fordi afterski'en med musikeren Gunar, hans klassikere og det imponerende lysshow altid får folk til at danse på bordene

I Danmark går vi jo som regel ud fredag og lørdag og gerne lidt sent, så man kan nå at få en pind i ørerne inden man rammer baren. Kan man komme for sent til afterski?

Afterski'en vælter byen mellem kl. 16-20 - jo tidligere des bedre. Men fortvivl ikke, hvis du kommer for sent. For allerede fra kl. 21-22-stykker er der fest overalt i St Anton.

For de hardcore festaber er det måske meget godt at vide, hvor de skal gå hen om aftenen - hvis de altså holder den kørende efter afterski'en. Så har du et par steder i St. Antons natteliv, du kan anbefale?

Jeg starter som regel på Bar Cuba. Her er både billard, bordfodbold, god musik og et personale, der kender nogle farlige shots... Bobbos ligger lige overfor og er heller ikke til at komme udenom. De to eneste steder, der holder åbent til kl. 4 om natten er i øvrigt Post Keller og Kandahar.

Du arbejder jo selv på Kandahar midt på hovedgaden i St. Anton. Hvorfor skal man som dansker komme og besøge dig dernede?

Fordi vi har det hele samlet på et sted. Vi serverer god indisk mad, har livemusik både til afterski og om aftenen og viser fodbold på storskærm. Og så er jeg altid klar på noget sjov bag baren.

Vi har lovet vores læsere en lille hemmelighed om St. Anton. Hvad er din?

Ganderwirt Restaurant i St. Jakob. Lille østrigsk perle med overkommelige priser og et par lokale østrigske overskæg i baren. Landsbyen St. Jakob ligger i øvrigt lige uden for St. Anton.

Og så lige tre hurtige her til sidst

1) Byens bedste cocktail? En shaket mojito på Kandahar

2) Byens smukkeste bartender? En dansk pige på Kandahar...

3) Byens vildeste dansegulv? Post Keller

Bjergguiden

Torben Gregersen på 47 er fra Herning og er igang med sin 19. vinter i St. Anton. Han arbejder til daglig som bjergguide. Følg ham på www.skiadventure.com

Du er ikke ligefrem ny i St Anton. Hvad er det ved skiløbet, der får dig til at vende tilbage hertil hver vinter?

St. Anton er kendt for altid at have en af Europas største snemængder. Selv, når sneforholdene er dårlige alle andre steder, er vi som regel velsignet med et godt snedække. Det betyder jo altså en hel del for glæden ved skiløbet og er blandt meget andet grunden til, jeg snart holder 20 års jubilæum hernede.

Det er ingen hemmelighed, at St. Anton tilbyder noget af verdens mest legendariske skiløb. Hvad er det, der gør skiområdet så unikt?

Variationen både på og udenfor pisterne er unikke. Vi har masser af blå og røde pister, men alligevel vil jeg fremhæve udfordringerne på de stejle og smalle pister. Offpisten er lettilgængelig - også i dårligt vejr på grund af muligheden for at køre mellem træerne, der kan bruges som pejlemærker.

Drømmescenariet - lige ankommet, det har sneet hele natten, solen skinner. Kl. er 07.00. Hvad gør vi for at få den perfekte dag på ski?

Start ved Galzig-liften kl. 9 - der kan være trængsel, så jo tidligere I er der jo bedre. Kør de første ture på de nypræparerede Osthang (red., nr. 5 på pistekortet) og Kandahar (red., nr. 2). Har I lyst til lidt let offpiste, gælder det Bachseite, som ligger under trækliften, Tanzboden. Hvis evnerne og modet rækker til det, så kør en tur ned igennem Mattun eller Schindlerkar, som er skiruter, hvor der bydes på masser af middel til svært offpisteskiløb under relativt sikre forhold. Slut dagen af med at køre over på Rendl-siden og nyd eftermiddagssolen.

Hvert år kommer rigtigt mange til skade i offpisten eller udløser laviner. Du har som bjergguide stor erfaring med den slags. Hvilke forholdsregler skal folk tage?

Først og fremmest skal du sørge for at have det nødvendige sikkerhedsudstyr. Det er lavinesøgere og en rygsæk med skovl, sonde samt førstehjælpsudstyr. Og du skal vide, hvordan man bruger det! Og lad nu være med at køre steder, du ikke kender. I sidste ende ville jeg altid hyre en bjergguide, der hurtigt kan vise dig de bedste steder at udforske terrænet.

St. Anton er så stort, at folk sikkert ikke vil kunne komme rundt i området på bare én uge. Så kan du ikke lige fortælle danskerne, hvad de bare skal opleve?

Tag en tur til rigmandsbyen Zürs og kør rundt på de mennesketomme pister. I offpisten er en tur fra Maroi Kopf og ned til Langen eller den legendariske tur fra Valluga til Zürs nogle af de turer, som bare skal opleves.

Og så kan det være, du lige vil smide en enkelt hemmelighed om St. Anton til os?

De færreste ved det, men Rendl-skiområdet er et sikkert valg sådan lidt op af formiddagen, når der er ved at fyldt op med mennesker i selve St. Anton.

Til slut tager vi lige tre hurtige:

1) St. Antons bedste piste? Osthang – blå nr. 5 på pistekortet

2) St. Antons bedste offpiste? Bachseite

3) St. Antons bedste lift? Gampbergbahn på Rendl-siden (6 personers stollift)

 

Skisælgeren

Peter Isaksson fra København på 29 år er på sin 9. vintersæson i St. Anton am Arlberg. Han har flere podieplaceringer til DM i freeride (offpiste), så han ved, hvad han snakker om. Mød ham i Jennewein Pure Sport butikken.

Du har jo arbejdet i flere forskellige sportsbutikker i St. Anton. Kan du ikke lige lave en liste med en top 3 til en dansk turist, der er på ski for 4. gang?

1. Sport Jennewein. Udvalget i de fem butikker er bredt. Kapaciteten af udlejningsudstyret er enormt, mens de ansatte har styr på fingeren på gear-pulsen.

2. Sport Pete. 3 store butikker på gågaden med gode shoppingmuligheder

3. Ski West i Oberdorf. Her kan du i en lille og autentisk skibutik købe Tyrols eget skimærke "Tirol", som er blevet en populær souvenir fra regionen.

Udvalget af enorme skibutikker i St. Anton svarer jo til antallet af japanske turister ved Den Lille Havfrue på en varm solskinsdag. Hvad er forskellen på udvalget her og så hjemme i Danmark?

Udvalget er oftest bredere hernede, så der er simpelthen flere ski at vælge imellem.

Der er sikkert masser af folk, der overvejer, om de skal købe/leje skiudstyret i Danmark eller vente til de kommer til St. Anton. Hvad vil du råde dem til?

Fordelene ved at købe/leje hernede er store. Skiene kan testes før et køb. Eller byttes undervejs i en lejeperiode. Skistøvlerne kan justeres, hvis ikke lige de passer helt perfekt til din fod. Og sker det hos mig i Jennewein Sport får du serveret din service på klingende dansk.

Man skal aldrig gå ned på udstyret, siger de kloge jo. Men hvis nu jeg kommer ned til dig i din butik, hvad vil du så råde mig til at købe?

Start altid med at købe et par skistøvler der passer din fod 100%. En skiferie med ømme fødder er ikke sjov. Derefter kan du jo teste alle de seneste skimodeller på pisterne og se, om der skulle være nogle forbedringer at hente i forhold til dine gamle ski. En hjelm med et par passende skibriller er også et must for enhver skiløber.

Du har sikkert en lille hemmelighed om St. Anton - hit med den!

Det mest alsidige skiløb i verden kombineret med en charmerende by. Det findes ikke bedre.

Og til sidst - en top tre over de gadgets til skiløb, du helst ville eje

1. ABS lavine-rygsæk

2. GoPro-kamera

3. Oakley Airbrake skibrille

 

Top 10 over overnattende gæster i St. Anton am Arlberg

 

 

Antal overnatninger - 2010/11

% af de samlede antal overnatninger

1. Tyskland

372.353

32,22

2. Storbritanien

205.119

17,75

3. Holland

122.175

10,57

4. Østrig

96.586

8,36

5. Danmark

52.883

4,58

6. Sverige

41.672

3,61

7. Svejts

39.385

3,41

8. Rusland

28.613

2,48

9. Belgien

26.790

2,32

10. Norge

18.855

1,63

 

 

St. Anton am Arlberg - fakta

 

Antal lifte

91 stk.

Pistekilometer

260 km. (57 km. blå, 109 rød, 94 sort)

Afstand fra Danmark

Ca. 1200 km (fra København)

Nærmeste lufthavn

Innsbruck - herfra tog til St. Anton (1 1/2 time)

Zürich - herfra tog til St. Anton (ca. 3 timer)

München - herfra tog til St. Anton (ca. 4-5 timer)

Nærmeste togstation

Du kan køre i tog fra Danmark direkte til banegården i St. Anton am Arlberg

Danske bureauer i St. Anton

Højmark Rejser, Nortlander Skitours, SlopeTrotter Skitours, Sne & Snø, Trier Skirejser

Hjemmeside

www.stantonamarlberg.com

 

Verdens bedste afterski:

St. Anton råder over verdens bedste afterski. Og det må du bare ikke gå glip af. Krazy Kanguruh og Mooserwirt får begge topkarakterer, når det gælder internationalt ry for at levere afterski på ekstrem østrigsk vis.

Begge steder ligger i skiterrænet på vej ned mod byen, så du kan næsten ikke undgå dem, når skidagen nærmer sig sin afslutning. Forskellen på de to er ikke stor, men de lokale danskere peger alligevel i samlet flok på Krazy Kanguruh som det sjoveste sted.

Men engang imellem skal man ikke tage eksperternes råd for alt for gode varer, så vi besøgte begge steder - og på godt jysk var det ikk' så ring' endda.